Image description

Zolang het blijft duren gaat het goed

Te gast: een voorstelling van Dirk Pauwels

Zolang het blijft duren gaat het goed

Achiel Pauwels (1932) en Dirk Pauwels (1944), broers, Achiel solitair, Dirk altijd met anderen. De ene in zijn atelier, de andere op en naast een podium. Zijn twee oudere meesters ongenode gasten op het contemporaine podiumterrein, staan ze in de marge of zijn ze gewoon deel van het geheel?

Met “Zolang het blijft duren gaat het goed” presenteren twee kunstenaars met elk een indrukwekkend curriculum het antwoord.
Drama, ironie, absurdisme en humor ‘want humor is een poging om grote gevoelens van hun stommiteit te ontdoen’. (Raymond Queneau).

Tekeningen: Achiel Pauwels
Tekst & Regie: Dirk Pauwels
Spel: Nele Snoeck
Muziek: Johan Pycke
Video: Pol Pauwels
Met dank aan Geert Vanoorlé

Achiel (1932) en Dirk Pauwels (1944) geboren uit witte Gentse ouders.
De eerste beeldend kunstenaar en begenadigd tekenaar, de tweede een duchtig theaterleven achter de rug. (het legendarische Radeis, artistiek directeur van kunstencentra Nieuwpoortheater/Victoria/Campo, Curator Theater aan Zee 2017. Acteur/auteur/theatermaker). Momenteel artistiek coördinator Villa Voortman*, Cultuurprijs van Stad Gent voor algemene artistieke verdienste.

Beide kunstenaars blijven bezig: Achiel fysiek kwetsbaar maar alert, Dirk aan het werk met waar hij een leven lang is mee bezig geweest.
Achiel solitair, Dirk altijd met anderen.
Beide hun eigen weg gegaan, los van elkaar.
Met ouder worden elkaar als broers hervonden, naar elkaar toegegroeid.

Dirk regelmatig op bezoek in het onwaarschijnlijk atelier van broer, Achiel, die hoewel keramisch kunstenaar, op alles tekent: bezoedelde briefjes, opgeraapte kartonnetjes, etiketjes, verpakkingen…, vandaar ook zijn alom geprezen en befaamd ‘Plekkenboek’.
Zijn atelier is een museum, zijn museum een atelier.

 

Op één van Dirks atelierbezoeken was Achiel bezig te tekenen op zo een uit de wijndoos getild ‘compartiment’, een picturale beleving, een kleine vertelling, absurd en ironisch, uit de mouw geschud, soms teder, en humor ook, altijd met humor want humor is een poging om grote gevoelens van hun stommiteit te ontdoen. (Raymond Queneau).

Dirk onder de indruk en geïnspireerd laat zijn broer weten dat hij vier verhalen gaat schrijven en bestelt voor elk verhaal zo een driedimensionaal ‘structuurtje’ uit de wijndoos, een visuele impressie, een gevoelsillustratie, een beeldende vertaling. Dirk gaat aan de slag en stuurt zijn verhalen, via email en dan afwachten.

Er ontstaan intrigerende picturale parels, vier verhalen, een dialoog tussen woord en beeld van broer naar broer.

De voorstelling
De uitdaging is een vierdelige monoloog, vier spannende verhalen waar woorden en beelden evenwaardig tot leven komen.
De voorstelling in wording krijgt als werktitel “Zolang het blijft duren gaat het goed”.

Het publiek krijgt vier confrontaties te zien en te horen over mensen, met mededogen en meedogenloos absurd en herkenbaar, visueel en gespeeld.
Humor, drama, ironie en absurdisme zijn de ingrediënten.

“In mijn bescheiden literaire bedrijvigheid kan de politiek en zelfs de sociale bekommernis voor mijn part gestolen worden want ik heb geen enkele heilsboodschap te verkondigen. Als schrijver ben ik uitsluitend geëngageerd in het verwoorden van vreugde en nood, de hoop en de wanhoop, de kwaliteiten en de gebreken van doodgewone mensen, die zich moeizaam worstelen tussen individuele vrijheden en onvrijheden zonder hoofdletters.”

(Roger Van de Velde 1927-1970)

Tickets

Geen Evenementen

Deze voorstelling boeken?

Wil je die voorstelling boeken of als schoolvoorstelling inplannen? Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we wat we voor u kunnen betekenen.

contacteer ons

deel via
Volg hetgevolg op

Ontvang onze HARTENBRIEF

Liefst hadden wij hem eigenhandig geschreven, in een enveloppe gestoken, liefdevol dichtgelikt en er een postzegel op geplakt zodat hij zachtjes in uw brievenbus zou dwarrelen. Maar dat laten onze financiën niet toe. Ontvang daarom geregeld onze elektronische hartenbrief en we houden je op  de hoogte over datgene waarvan ons hart overloopt…

Toestemming(Vereist)

 

HETGEVOLG vzw
Otterstraat 31, 2300 Turnhout
T: 014 42 63 27
E: info@hetgevolg.be

Ondernemingsnr: 0431.113.134

Het Gevolg is vrijgesteld van Btw op basis van artikel 44 §2 9°
BNP PARIBAS FORTIS : BE 85 0017 2994 7106

HETGEVOLG

HETGEVOLG