DENK ANDERS

onze producties

01 mei 2017

Goede vriend,

Lees dit eens:

“Zo ben ik geboren en zo ben ik nu:
met wit vel en sproeten
ik heb dun haar, een dikke buik, lange benen en dikke voeten.”

Het is Annick die dit zegt, een van de spelers van Opening Doors, het ‘lifelong learning project for people with disabilities’ dat de stad Leopoldsburg al negen jaar lang omarmt. En HETGEVOLG ook.
We werken iedere maandag in het CC van Leopoldsburg met groepen van zo’n 15 mensen. Een groep ’s ochtends en een groep ’s namiddags, van de dagcentra Berkenhof en ’t Brugske. Allemaal volwassenen met een fysieke of mentale beperking.
Al jaren kiezen zij elke maandag voor toneel als dagbesteding. En al jaren werken we met HETGEVOLG over wat hen bezighoudt. Geen fluwelen handschoentjes, maar recht to the point:

“Wat mist ge aan jezelf? Hoe had ge graag geboren willen worden?”

Binnenkort is het de première van hun stuk: DENK ANDERS.
De spelers zijn al danig aan het oefenen.
Een voor een komen ze op en zeggen ze wat ze graag zouden willen.

“Ik zou mijn beperking willen veranderen.
Mijn buik.
Eigenlijk alles.”

Elke maandag zijn ook de begeleiders van de partij. Om Stefan te ondersteunen bij zijn regieaanwijzingen. Om de spelers hun woorden te helpen onthouden. En om te fluisteren wanneer het hunnen toer is om op te komen.
Ze zijn ook de scenaristen van dienst: ze schrijven alles op wat de spelers zeggen en doen, en in welke volgorde dat zal gebruikt worden in de voorstelling.

En ze zijn vooral zeer blij met dit project:

“Onze mensen kunnen zich veel beter uiten in de groep dan vroeger. En ze hangen ook goed aan elkaar. Maar vooral krijgt Stefan iets uit hen dat wij niet kunnen. Hoe hij het doet, is een raadsel, maar hij krijgt ze heel ver.”

En dan roept Stijn ineens:

“Ik verander zjust niks!”

Goede vriend,
Kom eens af, naar Leopoldsburg.
Na DENK ANDERS ga je met een groter hart naar buiten, zo veel is zeker.
Zet maar al in uw agenda: zaterdag 13 mei om 19 u of zondag 14 mei om 15 u. Reserveren via http://www.ccleopoldsburg.be/theatervoorstelling-opening-doors-denk-anders