Same way, different lives

onze toonmomenten

18 juni 2020

Zonder bij elkaar te komenkwamen we dichter bij elkaar

De lockdown hield ons project met het HIK niet tegen!

Het HIK is het centrum voor volwassenonderwijs uit Herentals waarmee we vorig jaar de voorstelling ‘Een stap vooruit’ hebben gemaakt.

Binnen de module ‘organisatie en samenleving’ organiseerden ze vroeger in de opleiding Aanvullende Algemene Vorming een wafelenbak of een mobiele carwash en regelden de cursisten zelf alle stappen die hiervoor nodig zijn.

Vorig jaar gooide Sarah, de docente Algemene Vakken, het over een andere boeg en koos voor wat ze noemt “het sociale en culturele werk van HETGEVOLG.”

Ze maakten een theatervoorstelling: een deel van de cursisten stond op de planken, een ander deel verzorgde de logistiek en maakte promotie.

Het was een succesformule die we dit jaar gingen herhalen.

Alleen kwam corona daar een stokje voor steken.

Gaat die wereld nog zijn zoals toen
of is het echt voor altijd gedaan met die welkomstzoen?
Ik hoop dat ze weten wat ze doen
en dat het blijft bij één seizoen

 

Net zoals zo velen, omarmden we met een rotvaart de digitale media en besloten een film te maken.
De studenten die meewerkten aan de film, kregen via Zoom drie workshops van anderhalf uur en verzamelden op die manier hun ‘materiaal’ voor de voorstelling.

Ik zie een meisje
Haar ogen tranen van verdriet
Ik wil haar helpen
Maar de spiegel praat niet

Ze gunden ons een blik achter hun muurtje en lieten ons toe in hun drijfveren, verdriet, gelukzaligheid. Elk vanuit hun individuele zijn, maar toch samen. Het was telkens een intensieve online ontmoeting – zuurstof voor onze hoofden en harten.

Met een regenboog in gedachten
blijf ik gaan en blijf ik mezelf.
Ik weet waar ik vandaan kom:
een lege, donkere kamer.

 

En op het eind van het project konden we elkaar live ontmoeten!
Op een zonnige namiddag kwamen ze één voor één voor een schoolmuurtje zitten. Om te vertellen, te zingen, te bewegen … We filmden hen (inclusief mondmasker, handgel en anderhalve meter afstand).
Hun verhalen en bewegingen zijn verschillend en toch gelijk – net zoals hun verleden en hun toekomst. Maar allemaal hebben ze zichzelf op een hoger plan getild.

Gewoon mens zijn:
balanceren over
de golven van het leven.
Wat een buitenkans: mens-zijn.

Vorig jaar ging de ticketverkoop van de theatervoorstelling naar een goed doel. Dit jaar kan u een filmticket kopen, waarvan de opbrengst zal gedoneerd worden aan het Olivia Fund, een organisatie die zich inzet voor vernieuwend kankeronderzoek voor jonge kinderen.
Koopt u een filmticket? Vrije bijdrage via
‘Same way, different lives’