Een halve mantel

ons huis

11 november 2017

Goede hartenvriend,

Vandaag is het de feestdag van Sint-Maarten.
Sint-Maarten, Martinus van Tours, leefde van 316 tot 397 en staat erom bekend dat hij zijn soldatenmantel in twee sneed en de helft ervan aan een bedelaar gaf.
Een halve mantel. Ge zou u kunnen afvragen: is ne mens daar iets mee?
Toch al de helft minder kou, dat is een feit.

Maar nu lazen we ergens nog ne schone, frapperende uitleg over die halve mantel.
Dat het over delen gaat, niet over alles weggeven. Sint-Maarten gaf een halve mantel en zorgde ervoor dat hij ook nog wat voor zichzelf hield. Het heeft immers geen zin om roofbouw te plegen op jezelf door alles weg te geven.
En een halve mantel weggeven betekent ook dat je de ander niet verstikt, de ander in zijn waarde laat, hem innerlijke kracht geeft om door te gaan zodat hij uiteindelijk zelf het heft in handen kan nemen.

Ge begrijpt het al: bij HETGEVOLG voelen wij ons soms ook een beetje Sint-Maarten.
Zeker nu Naqib bij ons werkt.
Naqib is 22 jaar en vluchtte twee jaar geleden voor de Taliban in Afghanistan. Hij moest zijn ouders, twee zusjes en een broertje achterlaten omdat zijn leven in gevaar was. Via Brussel kwam hij naar het Asielcentrum in Arendonk. Daar leerde hij Weiss kennen, een van de jongeren die deel uitmaakte van de workshops van HETGEVOLG. En van het een kwam het ander, ge kent dat wel.

Naqib woont ondertussen in Herentals, speelt voetbal (spits) bij de plaatselijke caféploeg, is naar de basiseducatie geweest in Turnhout en speelde mee in ons Hartenproject ‘Verzet, Eksterheide ademt’.
Via het OCMW van Herentals werkt hij hier onder artikel 60 als logistieke medewerker, speelt mee in Lost Boys en werkt aan een eigen theatervoorstelling. Want hij wil graag acteur worden. En ook wel voetballer. Het een staat het ander niet in de weg, denken we.
Zijn grote droom? Zijn familie naar hier halen, want die mist hij toch wel heel erg. En ook, natuurlijk, de liefde.

elijke groeten
HETGEVOLG

PS Lost Boys (en dus ook Naqib) speelt nog heel deze en volgende maand. Check http://www.hetgevolg.be/projects/lost-boys/