Image description

DE WONDERE PLUIM TURNHOUT

DE WONDERE PLUIM TURNHOUT

 

De Wondere Pluim is een creatief schrijfproject voor lagere schoolkinderen, georganiseerd door HETGEVOLG, de stad Turnhout en De Veerman.

Het was een allochtone moeder uit een school in Antwerpen die in 2002 het idee opperde om het literaire gebeuren bij kinderen – en zeker bij kinderen met een andere moedertaal – te stimuleren. De Wondere Pluim startte dat jaar in één school en deinde al snel uit naar andere scholen. Ondertussen zijn er in Antwerpen jaarlijks zo’n 4.000 kinderen die met veel plezier een wonderlijk verhaal schrijven. Kinderen van 6 tot 12 jaar, afkomstig uit alle windstreken.

HETGEVOLG vond dit zo’n schoon gebeuren, dat wij dit in 2015 ook in Turnhout zijn opgestart. En ook hier schrijven alle kinderen met veel enthousiasme, fantasie en wonderlijke gedachten fantastische verhalen. En lezen ouders met grote ogen, open mond en kippenvel deze wonderlijke schrijfsels.

HETGEVOLG bundelt de leukste of meest ontroerende verhalen in een Wondere Pluimboek en geeft een groot Pluimfeest voor alle schrijvende kinderen en hun ouders.

Dit jaar is er ook een speciale Bib-Pluim te verdelen. Elk kind dat een verhaal schreef met de titel ‘En toen veranderde mijn leven’ kwam in aanmerking. Omdat de Bib zelf geen oordeel wil hebben over verhalen, vroeg de Bib de expertise in van een kinderjury: de leerlingen van basisschool De Regenboog.

Op dit Pluimfeest worden De Wondere Pluimen uitgereikt en lezen ouders voor uit het boek aan ieder die het horen wil.

Benieuwd naar de verhalen van onze Turnhoutse kinderen? Het Wondere Pluimboek is te bestellen via info@hetgevolg.be

Meer over de wondere pluim: www.dewonderepluim.be

De Wondere Pluim Turnhout 2021 komt tot stand mede dankzij het herstelfonds Vrije Tijd van Stad Turnhout. Hiermee ondersteunt het stadsbestuur Turnhoutse verenigingen en organisaties financieel om in coronatijden een nieuwe dynamiek te creëren in de stad.

 

Pluim-verhalen geschreven door kinderen van het 1e leerjaar

Martine De Kok leest ‘Muis en olifant’ voor, het winnende Pluim verhaal uit het 1e leerjaar met Nederlands als thuistaal. (youtubelink:  https://youtu.be/j68ii0bNi_g )

Stefaan Degand leest ‘Bruggen van het water’ voor, het winnende Pluim verhaal uit het 1e leerjaar met een andere thuistaal. (youtube link: https://youtu.be/djii4qhhLsY )

Pluim verhalen geschreven door kinderen van het 2e leerjaar
Mieke De Groote leest ‘Het verdwenen wolkje’ voor, het winnende Pluim verhaal uit het 2e leerjaar met Nederlands als thuistaal.
(https://youtu.be/nb9RlVu4reg )

Sven De Ridder leest ‘Muis en olifant’ voor, het winnende Pluim verhaal uit het 2e leerjaar met een andere thuistaal.
( https://youtu.be/yocdrb8Gggs )

Mieke De Groote leest ‘En toen veranderde mijn leven’ voor, het winnende Bib-Pluim verhaal uit het 2e leerjaar met Nederlands als thuistaal.
( https://youtu.be/EINM5SVs-lU )

Peter Van De Velde leest ‘En toen veranderde mijn leven’ voor, het winnende Bib-Pluim verhaal uit het 2e leerjaar met een andere thuistaal.
( https://youtu.be/YSQjUjWsDDQ )

 

Pluim verhalen geschreven door kinderen van het 3e leerjaar
Peter Van De Velde leest ‘De goedhartige prins’ voor, het winnende Pluim verhaal uit het 3e leerjaar met Nederlands als thuistaal.
( https://youtu.be/76l5NNoURPA )

Mieke Laureys leest ‘Muis en olifant’ voor, het winnende Pluim verhaal uit het 3e leerjaar met een andere thuistaal.
( https://youtu.be/52nJPA-R_E8 )

Robrecht Vanden Thoren leest ‘En toen veranderde mijn leven’ voor, het winnende Bib-Pluim verhaal uit het 3e leerjaar met Nederlands als thuistaal.
( https://youtu.be/j9bbH4fTLKA )

Sven De Ridder leest ‘En toen veranderde mijn leven’ voor, het winnende Bib-Pluim verhaal uit het 3e leerjaar met een andere thuistaal.
( https://youtu.be/HSOeTriMFog )

 

Pluim verhalen geschreven door kinderen van het 4e leerjaar
Robrecht Vanden Thoren leest ‘De sterke smidsknecht’ voor, het winnende Pluim verhaal uit het 4e leerjaar met Nederlands als thuistaal.
( https://youtu.be/KOY3vFZZUAw )

Heidi Lenaerts leest ‘Niks en Niemand’ voor, het winnende Pluim verhaal uit het 4e leerjaar met een andere thuistaal.
( https://youtu.be/Gqdu0W5ZupQ )

Charlotte De Groof leest ‘En toen veranderde mijn leven’ voor, het winnende Bib-Pluim verhaal uit het 4e leerjaar met Nederlands als thuistaal.
( https://youtu.be/6GSpJm75Grs )

Heidi Lenaerts leest ‘En toen veranderde mijn leven’ voor, het winnende Bib-Pluim verhaal uit het 4e leerjaar met een andere thuistaal.
( https://youtu.be/Jgl4CY0-DqU )

Pluim verhalen geschreven door kinderen van het 5e leerjaar
Mieke Laureys leest ‘De angst om middernacht’ voor, het winnende Pluim verhaal uit het 5e leerjaar met Nederlands als thuistaal.
( https://youtu.be/MpYwkD0Pq6k )

Stefaan Degand leest ‘Het verhaal van de jongen’ voor, het winnende Pluim verhaal uit het 5e leerjaar met een andere thuistaal.
( https://youtu.be/rGVa4kFb6G8 )

Sven De Ridder leest ‘En toen veranderde mijn leven’ voor, het winnende Bib-Pluim verhaal uit het 5e leerjaar met Nederlands als thuistaal.
( https://youtu.be/oVi4Of4uHBQ )

Charlotte De Groof leest ‘En toen veranderde mijn leven’ voor, het winnende Bib-Pluim verhaal uit het 5e leerjaar met een andere thuistaal.
( https://youtu.be/pBU7zpdrh8I )

Pluim verhalen geschreven door kinderen van het 6e leerjaar
Iris Wynants leest ‘Heb je de vallende veer gehoord’ voor, het winnende Pluim verhaal uit het 6e leerjaar met Nederlands als thuistaal.
( https://youtu.be/HuAV182o4mg )

Max Greyson leest ‘Oorlog’ voor, het winnende Pluim verhaal uit het 6e leerjaar met een andere thuistaal.
( https://youtu.be/dLkajn-raw0 )

Mieke Laureys leest ‘En toen veranderde mijn leven’ voor, het winnende Bib-Pluim verhaal uit het 6e leerjaar met Nederlands als thuistaal.
( https://youtu.be/XlF5ZFey4dk )

Mieke De Groote leest ‘En toen veranderde mijn leven’ voor, het winnende Bib-Pluim verhaal uit het 6e leerjaar met een andere thuistaal.
( https://youtu.be/W5oq9uwwojg )

 
Nina Kortekaas (van NOA LEE) schreef met 3 teksten van de Pluim verhalen hierboven, 3 prachtige nummers. Beluister, dans en geniet!


Ook een Hartenproductie bij u op school of organisatie?

Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we wat we voor u kunnen betekenen.

contacteer ons

deel via
Volg hetgevolg op

Ontvang onze HARTENBRIEF

Liefst hadden wij hem eigenhandig geschreven, in een enveloppe gestoken, liefdevol dichtgelikt en er een postzegel op geplakt zodat hij zachtjes in uw brievenbus zou dwarrelen. Maar dat laten onze financiën niet toe. Ontvang daarom geregeld onze elektronische hartenbrief en we houden je op  de hoogte over datgene waarvan ons hart overloopt…

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

HETGEVOLG vzw
Otterstraat 31, 2300 Turnhout
T: 014 42 63 27
E: info@hetgevolg.be

Ondernemingsnr: 0431.113.134

Het Gevolg is vrijgesteld van Btw op basis van artikel 44 §2 9°
BNP PARIBAS FORTIS : BE 85 0017 2994 7106

HETGEVOLG

HETGEVOLG