Sien

Sien

Stefan slaagt erin om hun dromen om te zetten in een theaterstuk dat van hen is.

Sien Eggers over HETGEVOLG
“Ge voelt gewoon dat mensen hier een plaats hebben”

Na vijftien jaar kon het weer: ‘U bent mijn moeder’ hernemen.
Gesprekken die ooit waren opgetekend door Joop Admiraal, na de zondagse bezoeken aan zijn 80-jarige demente moeder.

In HETGEVOLG

“Nu is het een productie van HETGEVOLG geworden en ben ik weer regelmatig in dit huis. Een paar jaar geleden heb ik hier ook al gespeeld, met ‘Wit is altijd schoon’.
Ik werk hier graag, tussen al die mensen die het niet gemakkelijk hadden en hier gewoon zichzelf kunnen zijn. Weet ge dat ik zelfs thuis word opgehaald en thuisgebracht door een van de Hartenspelers? Dat is echt meer dan aangenaam.
Telkens ik hier binnenstap, ontmoet ik mensen die veel minder kansen heb gekregen. Het is nogal evident dat ze zich daar op den duur naar gedragen: dat telt niet voor mij, dat ook niet, dat kan ik niet, dat ook niet  … en hier zie je ze allemaal openbloeien. Ge voelt gewoon dat de mensen hier een plaats hebben.”

Hartverscheurend in hun eenvoud

“Iedereen heeft van alles meegemaakt in zijn leven: den enen al wat meer dan den anderen en den enen met wat meer chance dan den anderen. De Hartenspelers hebben het geluk dat ze Stefan tegenkomen en dat ze omringd zijn door een hele organisatie waar zij zichzelf kunnen blijven.”

Stefan slaagt erin om hun dromen om te zetten in een theaterstuk dat van hen is. Ik vind dat straffen toebak, ik zou het niet kunnen. Samen met hen maakt hij stukken die hartverscheurend zijn in hun eenvoud.”

Den asem van de mensen

“Stefan verstaat den asem van de mensen. Niet alleen die van mij, zeker ook die van zijn Hartenspelers. Hij voelt u heel goed aan: of ge fladdert, onrustig zijt, moe bent … en tegelijkertijd laat hij in uw eigen waarde. En hij kijkt naar u. Hij ziet u. Dat voelen zijn Hartenspelers ook: “Eindelijk kijkt er eens iemand naar mij.”
Dat is een luxe, weet ge dat? Ge moogt uw ding doen, hij stuurt links en rechts een beetje bij zodat het allemaal beter ‘pakt’, maar vooral: hij staat achter u.
Het stuk is van u, maar ge staat er nooit alleen.
Dat voel ik niet alleen hé, maar alle Hartenspelers. Daarin is hij niet te evenaren.”

Met iedereen

“Dienen asem verstaan, hij maakt daar geen onderscheid in.
Hij doet dat met iedereen.
Ie-de-reen.
Ik vind dat heel goed.
Iedereen is hier wie hij is. En iedereen is verschillend, Hartenspeler of niet.
Misschien zijn zij wat intenser en heviger.
Misschien hebben wij een proper laagje vernis.
Maar één ding is zeker: dienen asem hoort, voelt en volgt hij, vernis of niet.”

fragmenten uit een interview met Annemie Morbee.
Lees hier het volledige interview.