‘Ik ben wie ik ben’

onze toonmomenten

19 december 2019

Zo vlak voor de eindejaarsfeesten wilden we toch nog efkes van ons laten horen.
Want tijdens die korte winterdagen (die gelukkig binnenkort weer een ietsiepietsie gaan verlengen) zijn we met een Hartenproject bezig met een nieuwe groep kinderen.
Het zijn 15 leerlingen van de 3Master uit Tielen. Ze hebben een autismestoornis. Dat betekent dat ze veel structuur nodig hebben en zo weinig mogelijk prikkels mogen krijgen.

En daar doen wij dan theater mee, ja.
We laten ze hard rondlopen en lang stilstaan, we peuteren naar hun dromen en laten hen met een emmer vingerverf de contouren van hun medeleerlingen aftekenen tot er een abstract kunstwerk ontstaat.

Annick, orthopedagoog in de 3Master:

We waren er met ons mannen niet erg gerust in – autisme kenmerkt zich door weinig verbeelding en inlevingsvermogen. En ze hebben veel structuur nodig.

Maar Stefan pakt dat heel goed aan en we leren onze kinderen ook van een heel andere kant kennen.
Zo is er de stoere madam van de klas die hier in een emotionele laag zit en bijna niets zegt. Of die jongen waartegen we altijd moeten zeggen dat hij stil moet zitten, laat hier bijzonder mooie bewegingen zien. En dan is er ook nog het kind dat in de klas vrijwel niets oppikt, waarvan alles langs hem heen loopt … Hij kent hier als enige alle bewegingen vanbuiten!”

 

 

En dan bevrijden de kinderen zich uit hun ‘kader’ en roepen in groep:
IK BEN WIE IK BEN!

Voorstelling op donderdag 16 en vrijdag 17 januari om 13 u in HETGEVOLG.