‘Met hart & hand’ jaargang twee – ღENBRIEF HETGEVOLG

onze projecten

03 februari 2022

Goede Hartenvriend,

Morgen is  het tijd voor alweer een nieuw startschot.
De tweede jaargang van ‘met hart en hand’, ons project inclusieve economie, waarmee we kwetsbare groepen een lerende werkplek aanbieden.
Nu de scholen van onze overheid wat meer bewegingsvrijheid hebben gekregen, is dit een ideale combi voor het deeltijds leren.


Zoals voor Warre (16), die vorig jaar kwam binnengedruppeld.
Warre was depressief, schoolmoe, baskette niet meer en had alle fut verloren.
Hij startte met de workshop techniek, deed links en rechts nog wat andere klusjes en mocht toen invallen als regieassistent bij Opening Doors in Leopoldsburg.

“Ik heb hier enorm veel bijgeleerd: elektriciteit, kabels, soorten lampen, decor, licht en geluid, en durf ook nieuwe dingen doen. HETGEVOLG heeft van mij een beter persoon gemaakt.
Ik ga mijn schoolcarrière afmaken en in HETGEVOLG mijn beste beentje blijven voorzetten zodat ik mijn plaats hier kan behouden.”

 


En zoals zo vaak gebeurt in onze Hartenprojecten, worden ook wij soms omver geblazen door wat we zien gebeuren.
Bij Gabriel (20) bijvoorbeeld.
Gabriel is een verlegen vluchteling die in Arendonk al twee jaar op een verblijfsvergunning wacht. Hij volgde vorig jaar de twee ateliers (techniek en theater), vertrok toen mee op tournee en sloeg iedereen met verstomming op Theater aan Zee, waar hij een volledig Nederlands draaiboek voor het lichtplan feilloos uitvoerde.

“Bij HETGEVOLG hebben ze geduld met mij – ze begrijpen dat ik het soms moeilijk vind om te praten. Ik ben enorm dankbaar voor het vertrouwen dat ze mij vorig jaar hebben gegeven. Ik heb veel plaatsen in Vlaanderen gezien, veel nieuwe woorden geleerd en hoe ik ze moet uitspreken. Ik droom ervan om fulltime in HETGEVOLG te kunnen werken.”


Goede Hartenvriend,
U merkt het: ‘met hart en hand’ is een project dat meer doet dan enkel artistieke vaardigheden aanleren. Het doet wat enkel de kunsten kunnen: de totale mens aanspreken, het beste naar boven halen en perspectieven aanreiken.
Zoals bij Annemie (59), wiens nichtje hier een monoloog heeft gemaakt.
Annemie, die een beetje veel in zak en as zat vanwege haar kanker en zijn complicaties. Ze vond in HETGEVOLG de moed om verder te doen en vooral: de dingen te doen die ze graag doet.
Theater.

“Alles wat ik hier doe en gedaan heb, doe ik graag en heeft een positieve werking op mijn lichaam. Ik heb een monoloog gemaakt, een brief geschreven naar Angst, ik heb de workshop techniek gevolgd en meegewerkt achter de schermen.
Nu speel ik mee in Grijze Tuinen en combineer de repetities zo veel mogelijk met de workshops.
Ik hoop dat ik hier nog heel lang mag zijn en nog heel veel mag spelen.”

 

 

Goede Hartenvriend,
Kent u iemand
die voor ‘met hart en hand’ in aanmerking komt?
Of een school die mogelijks geïnteresseerd is?
Bezorg hen deze Hartenbrief.
En laat hen ook dit lezen.
Want niets is zo mooi als het verbinden van hart en handen.

 

Portretten door Tom Laureyn

 

Dit project wordt mogelijk gemaakt met de steun van de Provincie Antwerpen.