Hearts on Stage: slotevent Europees project

onze projecten

18 januari 2023

Zet u even dinsdag 24 januari in uw agenda?
Van 13 u tot 16.30 u kan u in HETGEVOLG de resultaten zien van een Europees project waar wij de afgelopen twee jaar aan meegewerkt hebben.
Art as Leverage heet het, en samen met partners uit Nederland en Duitsland hebben we gewerkt aan het versterken en verbinden van nieuwkomers via creativiteit en expressie.

 

Blenders vzw was de promotor van dienst, een onderneming uit Turnhout die organisaties en ondernemers inspireert om samen innovatieve producten en diensten te ontwikkelen die een positieve impact hebben op de samenleving.
Verder was HETGEVOLG natuurlijk van de partij, waarbij we theaterworkshops én voorstellingen hebben gegeven met de mensen van LIGO Kempen, en konden de nieuwkomers bij onze buren van het sociaal atelier deRuimte hun taal verbreden en verbinden via zeefdruk, fotografie en andere creatieve technieken.
Hanneke Claessen, projectmedewerker bij Blenders:“We hebben de nieuwkomers bij LIGO Kempen, HETGEVOLG en deRuimte enorm zien groeien en vooral openbloeien. Grenzen tussen culturen en drempels vervaagden. Mensen vonden erkenning bij elkaar, hun verhalen kregen gehoor, en door de groepsdynamiek die meer loskwam, voelden mensen zich beter, was er meer vertrouwen en ‘spreekdurf’, waardoor ook het Nederlands spreken vlotter ging.Een win-win-win voor iedereen dus.”

 

Bij HETGEVOLG weten we het al langer, maar dit Europees verhaal toont onomstotelijk aan dat kunst en creativiteit een hefboom kan zijn om te leren, dat de deelnemers hierdoor hun verborgen mogelijkheden kunnen ontwikkelen en integreren.
Om het eventjes geleerd te zeggen: via kunst en creativiteit ontwikkelen we een socio-artistieke methodologie die op een duurzame manier kan geïmplementeerd worden in leeromgevingen.
Niki Swinnen, stafmedewerker bij LIGO Kempen:

“Wij werken al langer met HETGEVOLG en zijn overtuigd dat kunst een motor is voor verdere ontwikkeling. We zien dat de theaterworkshops meer ‘soft skills’ naar boven brengen zoals assertiviteit, sociale vaardigheden, verbondenheid tonen … Daarom hebben we bij LIGO Kempen beslist om kunst en creativiteit te betonneren door een crea-coach vast in dienst te nemen die kunst zal integreren in ons lespakket. Wij zien dit ook als een signaal naar andere opleidingsinstellingen: kunst moet een veel grotere plaats krijgen in het curriculum omdat zij echt wel het verschil kan maken.”

 

 

Over impact gesproken!

Wat heeft dit multiplier event (met de hartverwarmende naam: Hearts on Stage) van 24 januari in petto?

  1. Een overzicht waaraan de deelnemers in Turnhout, Breda en Hamburg de afgelopen twee jaar gewerkt hebben.
  2. Een viertal workshops waarin je zelf kan ervaren wat kunst en creativiteit met een mens doen.
  3. Voorstelling van een innovatieve sociaal-artistieke leermethode waarmee we, via een structurele samenwerking tussen onderwijs en culturele organisaties, inzetten op wederzijds verbinden en versterken.
Deelname is gratis en kan via deze link: Hearts on stage