HETGEVOLG moet theaterzaal sluiten!

ons huis

18 mei 2017

Gisteren kreeg Stefan Perceval, sinds drie jaar directeur van Theaterwerkplaats HETGEVOLG, het verbod om zijn theaterzaal nog langer open te stellen. De reden: stabiliteitsproblemen. De oorzaak: de bouw van de nieuwe stadswijk Turnova.

“Het was rond half drie dat de burgemeester mij belde. Ik zat middenin een repetitie. Stefan, zei hij, door het voortschrijden der werken van Turnova kunnen ze de stabiliteit van jouw achtergevel niet meer garanderen. De theaterzaal vormt een gevaar voor de arbeiders en voor uw bezoekers”, vertelt een aangedane Perceval.

Paradepaardje Turnova
Turnova is het nieuwe paradepaardje van de stad Turnhout en omvat een nieuwe woonwijk, een hotel, een winkelcentrum, een muziekacademie en een ondergrondse parking van twee lagen diep. Turnova grenst aan de achterkant van HETGEVOLG, waar zich de theaterzaal bevindt.

Ingenieurs en ingenieurs

“Hoe lang dit zal duren, is koffiedik kijken. Weken, maanden, in ieder geval. Het strafste is wel dat er in 2015 ingenieurs zijn komen kijken. Zij waren van mening dat de muur veilig was, zo lang de aannemers ervoor konden zorgen dat de stabiliteit behouden bleef. De vorige eigenaar heeft zelfs nog een stelling laten bouwen om de achtermuur bijkomend te verstevigen. Maar blijkbaar zijn de ingenieurs van mening veranderd.”

Miraculeuze wederopstanding
Het nieuws is een flinke opdoffer voor HETGEVOLG, dat nog maar net op miraculeuze wijze uit een financiële impasse is recht gekrabbeld en in Turnhout een zeer populaire ontmoetingsplaats is geworden. Perceval heeft sterk ingezet op de openheid van zijn huis, waarin iedereen welkom is, bij voorkeur mensen die maatschappelijk minder sterk staan. Loop binnen in HETGEVOLG en je merkt meteen dat hij daarin met verve is geslaagd.

Amputatie
Stefan Perceval:

“Een theaterwerkplaats zonder theater, zeg nu zelf: hoe straffer kan je iemand amputeren? En wat er bij mij helemaal niet ingaat is het feit dat je mensen verantwoordelijk stelt voor het feit dat ze een oud gebouw bewonen.”

Vraagtekens
Wat er verder zal gebeuren, is vooralsnog volkomen onduidelijk.
Gesprekken met ingenieurs?
De achtermuur van de theaterzaal afbreken?
Een nieuwe zaal bouwen?

Theater Stap

“Gelukkig kunnen we eventjes met onze producties terecht bij Theater Stap. De gastproducties die we hier gingen ontvangen, moeten we helaas afzeggen”, besluit Perceval.

Voorstellingen van HETGEVOLG in Theater Stap:

Zaterdag 20 mei speelt HUIS EHSAN om 20.15u.
Woensdag 31 mei speelt VERDRONGEN om 20.15u
Woensdag 07 juni speelt GROOT FAMILIE en EN GAAN EN GAAN EN GAAN om 20.15u